Varför välja högpresterande betong?

Betong fortsätter att vara ett av de mest populära byggmaterialen och med goda skäl - det är otroligt starkt och kan ta upp till 100 år.

Betong fortsätter att vara ett av de mest populära byggmaterialen och med goda skäl - det är otroligt starkt och kan ta upp till 100 år. Men genom smarta blandningstekniker är det möjligt att skapa material som överträffar betong i styrka och motståndskraft. Högpresterande betong (HPC) är ett av dessa innovativa material och kan vara ett bättre val för infrastruktur och byggnader som behöver mycket stöd.

Hur HPC skiljer sig från traditionell betong

HPC tillverkas i en liknande metod som konventionell betong, med en blandning av cement och aggregat. Det använder emellertid en högre andel cement och aggregat av bättre kvalitet, och dessa förändringar ökar materialets styrka avsevärt (ibland får vi frågor om "FlowStone", FlowStone är en bindemedelsblandning för HPC). 
Medan betong i allmänhet har en MPa (Megapascal) på mindre än 50 (1 MPa är trycket i ett väl uppblåst cykeldäck), Har HPC ett MPa på mellan 55 och 100 (Uhpc (högpresterande betong) har en minsta tryckhållfasthet på 120 mega Pascal).

HPC är också mer motståndskraftigt mot skador från kemikalier och abrasion, så det är mindre troligt att det spricker än traditionell betong. Detta innebär att strukturer gjorda av HPC - som broar, motorvägar och vägar - är byggda för att hålla längre och kommer att kräva mindre underhåll och reparationer. HPC är också bättre på att motstå extremt väder, så det är idealiskt för kalla klimat, medan dess vattenbeständighet innebär att den är väl lämpad för undervattens-eller kustmiljöer.

Arbeta med HPC

HPC når sin fulla styrka mycket snabbare än traditionell betong - det tar inte längre tid än några dagar, och ibland bara timmar, vilket innebär att du snabbt kan ta bort formen och spara tid på plats. HPC är ett användbart material och kan användas för att göra komplexa former, och det finns i olika färger för en rad olika mönster. 

När en byggnad eller en del av infrastrukturen har nått slutet av sin livslängd och kan dekonstrueras kan HPC återvinnas till något nytt. 

HPC är ett mer kompakt material under / efter blandning än jämfört med traditionell betong. Med stora fördelar kan HPC blandas i en tvångsblandare. Det kompakta materialet kräver en stark motor för blandning. "Standard" SoRoTo växel/motor kombination i vår tvångsblandare är den perfekta matchningen för HPC eftersom växeln / motorn har valts med fokus för maximal effekt, men med lägsta möjliga förstärkare som används. I kombination med den starka motorn ökar SoRoTo-blandararmarna i tvångsblandarna också maskinernas styrka när full effekt fördelas till väl vinklade blandarmar.

Standardblandningsarmarna för våra tvångsblandare kommer att göra jobbet, men om du har en mer anpassad blandning med mindre stenar (större än 8 mm) rekommenderar vi att du använder våra blandningsarmar med gummiblad. Ska du blanda större volymer HPC i vår tvångsblandare på 300 liters då är vår turbo arm att föredra, men standardgummiarmarna kommer också att göra jobbet. 

SoRoTo tvångsblandare har den optimala hastigheten på 30 omgångar per minut för blandning är väl anpassad för HPC. Om du behöver ändra i omgångar per minut (upp eller ner i hastighet), kommer vår VARIO motor att göra vad som behövs - men för HPC rekommenderar vi 30 rundor per minut som optimala.

På grund av de mindre partiklarna rekommenderar vi (särskilt i slutna eller minimala miljöer) att använda SoRoTo Dust Controller för att minska det farliga dammet. 

 

Kostnaden för HPC

HPC är dyrare än vanlig betong, så du måste överväga om dess förbättrade styrka och motståndskraft är värt det. Svaret beror på vilken typ av struktur du skapar. 

På grund av HPC:s styrka kan det ersätta material som stål (som UHPC kan), vilket innebär att det faktiskt kan spara pengar i vissa fall - till exempel vid konstruktion av höghus. HPC innebär att broar kan ha längre sträckor som inte stöds, vilket sparar kostnader på balkar. Och på motorvägar och upptagna vägar, med hjälp av materialet kommer att sänka kostnaden för underhåll. För dessa typer av strukturer kan HPC vara rätt val - men för mindre byggnader och vardagligt bruk är det förmodligen inte idealet med tanke på priset.

Högpresterande betong kontra höghållfast betong

Även om höghållfast betong är en annan innovativ form av betong, är det viktigt att inte förväxla den med HPC. Höghållfast betong slår bara betong när det gäller styrka-det saknar alla andra imponerande egenskaper hos HPC, såsom dess exceptionell hållbarhet och bearbetbarhet.

Högpresterande betong kontra ultra högpresterande betong

Om du fortfarande inte är nöjd med HPC:s referenser och vill ta din betong till nästa nivå, bör du kolla in Ultra High Performance Concrete. UHPC är ännu mer hållbart, starkt och motståndskraftigt tack vare fibrerna - som stål, glas eller kol - som läggs till betongblandningen. UHPC har en imponerande tryckhållfasthet på upp till 180 MPa, jämfört med 55-100 för HPC. Men som du kan förvänta dig kommer detta material med en högre prislapp.
Ansvarsbegränsning: följande bloggtext innehåller riktlinjer för högpresterande betong och hur man blandar det som kommunicerats av företaget SoRoTo. Hursom, det är alltid viktigt att notera att dessa riktlinjer endast är i informationssyfte och inte bör betraktas som en ersättning för tillverkarens instruktioner. 
SoRoTo rekommenderar att användare alltid hänvisar till tillverkarens instruktioner och riktlinjer för deras specifika produkt för att säkerställa korrekt och säker användning. 
SoRoTo kommer inte att hållas ansvarig för eventuella skador eller skador som kan uppstå till följd av missbruk eller felaktig tillämpning av deras riktlinjer.