Bygga hållbara byggnader med cob

Nyckeln till att bygga framtidens hållbara hem ligger kanske inte i innovativa nya material, utan i att gå tillbaka till naturliga material som har använts i århundraden.

Nyckeln till att bygga framtidens hållbara hem ligger kanske inte i innovativa nya material, utan i att gå tillbaka till naturliga material som har använts i århundraden. Ett sådant material som växer i popularitet är cob-lera blandat med sand, halm och vatten. 

Cob och lera är två naturliga byggmaterial som ofta "blandas" upp. De skiljer sig mycket åt när det gäller deras sammansättning och tillämpning. Lera är en finkornig jord som främst består av aluminiumoxid, kiseldioxid och vatten. Cob är en blandning av lera, sand och halm (mer om detta senare). Cob används vanligtvis som byggmaterial snarare än som murbruk. Lera eller lergips används å andra sidan ofta som murbruk.

Cob kan vara stark som betong, och används för att bygga varma och energieffektiva hem. Det är otroligt hållbart, med potential att minska det enormt skadliga koldioxidavtrycket från byggbranschen, och betong i synnerhet. 

Cob-konstruktion har använts i århundraden i olika delar av världen, särskilt i områden där de nödvändiga materialen är lättillgängliga. Här är information du behöver veta om detta inte så nya, miljövänliga material.

Hållbara, återvinningsbara ingredienser

Lera är ett naturligt, förnybart material som finns under jord över hela världen. Det grävs ofta upp för att göra tunnlar och skickas till deponi - men istället kan vi förvandla denna bortkastade resurs till ett starkt och effektivt byggmaterial. Eftersom lera finns överallt eliminerar det utsläppen från att transportera material runt om i världen på lastbilar och fartyg. 

Efter att råvarorna har utvunnits blandas kolven genom att tillsätta halm och sand till leran för att förstärka dess styrka. Allt som inte behövs eller inte visar sig vara tillräckligt hög kvalitet kan omvandlas tillbaka till råvaror för att återanvändas igen, och materialet kan också lätt återvinnas i slutet av sin livslängd. Rester av en blandning av traditionell betong förpackas ofta noggrant och kastas i en container, men med kolv kan du lägga tillbaka den i trädgården. En minimal mängd energi och vatten används för att göra cob, så processen har ett mycket litet koldioxidavtryck.

Bygga högkvalitativa gröna byggnader med cob

Medan hållbara byggmaterial är viktiga i sig är det också viktigt att de används för att bygga hus som kommer att ge bekväma hem i generationer och fungera effektivt. Ett hus gjort med cob använder en bråkdel av energin i ett hus gjort med betong eller tegel, så dessa byggnader kommer att vara grön under hela sin livstid - och kommer att spara husägare pengar, för. 

Cob är utmärkt för att bevara värme och reglera temperaturen, så det kommer att hålla byggnaden varm året runt med lite behov av Centralvärme. Materialet fungerar som en svamp, absorberar värme när det är varmt och släpper ut det när temperaturen svalnar, och halmen i cob-blandningen ökar också dess isolerande egenskaper (cob kan också absorbera rök).

Cob ger också naturlig brandbeständighet utan användning av tillsatta kemikalier; gynnar luftkvaliteten; och dess andningsförmåga innebär att den är motståndskraftig mot mögel, även i fuktigt och kallt väder. Det är också mycket ljudisolerat, så det skyddar invånarna från buller.

Hus gjorda av cob är otroligt långvariga, med några som står starka i århundraden. Materialet är stabilt och robust, så det kommer inte att krympa, spricka eller svälla i väderförhållanden och kan till och med motstå naturkatastrofer som jordbävningar, bränder och översvämningar. 

Driver ner byggets koldioxidavtryck

Byggbranschens miljöpåverkan är enorm, och med klimatförändringar som snabbt förvärras måste den öka och göra betydande förändringar i hur den fungerar. 

Men vi behöver inte välja mellan högkvalitativa byggnader och hållbara-switching från traditionell betong till naturliga material som cob kan dramatiskt minska sektorns påverkan och bygga varma, bekväma hem samtidigt.

Blanda cob i en Tvångsblandare

Cob är ett naturligt, historiskt byggmaterial som återigen växer i popularitet tack vare sitt låga koldioxidavtryck. Det är traditionellt Blandat till fots - men om du föredrar en mycket mindre fysiskt ansträngande och tidskrävande metod kan cob blandas tio gånger snabbare och mycket lättare i en Tvångsblandare. Att bygga med cob är en hård fysisk uppgift, så låt maskiner som en Tvångsblandare göra det hårda arbetet. Eftersom cob är ett tungt material är ergonomin i maskinen viktig-fördelar som skopstativ, teleskopben, skottkärrapassning, lätt avtagbara blandarmar för rengöring och mer är användbara verktyg. Läs vår blogg om ergonomi i en Tvångsblandare. 

Återigen är cob gjord av lera, vatten, sand och halm för att förstärka dess styrka. De exakta proportionerna av sand till lera som du kommer att använda kommer att variera, eftersom lera finns över hela världen och har lite olika egenskaper beroende på var den ligger. En bra utgångspunkt skulle dock vara att använda två delar sand till en del lera. Volymen av Blandat kolvmaterial som behövs måste vara anpassad till storleken på den valda Tvångsblandare. 

SoRoTo har det bredaste utbudet av Tvångsblandare, från 40 liter till 300 liter. Standardarmarna för en Tvångsmixer gör jobbet, eftersom det inte finns någon liten sten eller stenar i mixen. Skulle du ha en speciell mix med stenar större än 8mm rekommenderar vi att du byter till vår omrörningsarmar med gummiblad

Vår Forced Action Mixers gear / motor kombination har valts med fokus för maximal effekt, men med lägsta möjliga förstärkare som används - så att du kan ansluta dem till ström på platser med "minsta" El tillgänglig. Våra standardblandare har en hastighet på 30 omgångar per minut, vilket är optimalt anpassat för att blanda betong, kommer också att göra jobbet med att blanda kolv. Men eftersom cob är en naturlig produkt som bara behövs för att få" masseras " i form, kan vår VARIO (extra tillgång) motor minska eller öka blandningstiden. SoRoTo Dust Controller kan minska dammet från att blanda utan att kompromissa med utsikten till blandningen.

Om du behöver mason hinkar för putsning og cobbing, då SoRoTo H-Buckets har stora fördelar att öka ergonomiska och minska antalet skopor som används på grund av den långa livslängden. Om du gör mindre volymer av blandningar, då vår Elektrisk omrörare kan göra jobbet - men vi rekommenderar en mindre Tvångsmixer för att spara dig själv.

Hur man blandar cob

Kör den tvingade actionblandaren och tillsätt lera, sand och vatten. Maskinen blandar ingredienserna snabbt, så det tar bara några minuter. Om ditt material är för rinnande och inte håller ihop, lägg till mer lera. 

Därefter vill du lägga till halmen. Men eftersom detta kommer att göra mixen så tuff, kan din tvångsmixer kämpa om den inte är tillräckligt kraftfull. Om du har det här problemet kan du antingen göra blandningen med mycket vatten, ta den ur mixern och låt den torka ut lite innan du arbetar med den - eller gör blandningen utan sugröret och tillsätt den genom att blanda med den traditionella metoden att stampa på den.

Redo att börja bygga med cob? Kolla in Sorotos sortiment av tvångsblandare och hitta den perfekta maskinen för jobbet.

Ansvarsfriskrivning: följande bloggtext innehåller riktlinjer för cob och hur man blandar det som kommunicerats av företaget SoRoTo. Det är dock viktigt att notera att dessa riktlinjer endast är i informationssyfte och inte bör betraktas som en ersättning för tillverkarens riktlinjer. 
SoRoTo rekommenderar att användare alltid hänvisar till tillverkarens instruktioner och riktlinjer för deras specifika produkt för att säkerställa korrekt och säker användning. 
SoRoTo kommer inte att hållas ansvarig för eventuella skador eller skador som kan uppstå till följd av missbruk eller felaktig tillämpning av deras riktlinjer.